29.3 C
Kuala Lumpur
Isnin, Mei 20, 2024

FB

MIMBAR cadang cuti penggal 2021 dimansuhkan dan PdP diteruskan

- Advertisement -

KUALA LUMPUR: Permuafakatan Ibu bapa Malaysia (MIMBAR) telah mencadangkan supaya semua cuti penggal persekolahan bagi tahun ini dimansuhkan.

Menurut Yang Dipertuanya, Datin Seri Ismalina Ismail, pemansuhan cuti penggal akan memberi peluang kepada para pelajar untuk mempelajari semula pembelajaran yang tertinggal sebelum ini.

“Kebanyakan ibu bapa yang saya jumpa mengatakan kurang sikit signifikannya cuti penggal ini sebab mereka dah terlalu lama berada di rumah.

“Jadi mereka ini dah banyak ketinggalan, justeru ibu bapa minta saya mengutarakan supaya dipertimbangkan untuk ditiadakan cuti penggal,” ujarnya kepada Astro AWANI.

Selain itu, beliau juga berharap pihak sekolah berasrama supaya melaksanakan Prosedur Operasi Standard (SOP) dengan ketat terutamanya kepada pelawat yang ingin masuk ke kawasan sekolah berkenaan.

“Kita berharap pemantauan SOP ini dapat dijalankan dengan teratur dan efektif yang mana bila anak-anak balik ke asrama mereka tidak dijangkiti.

“Pelawat atau orang luar yang masuk ke kawasan sekolah harus diperiksa dulu mengikut SOP yang ditetapkan sebab kita tidak mahu orang luar yang masuk ke kawasan sekolah bawa virus dan menyebabkan timbulnya kluster baharu,” tambahnya lagi.

PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber, berita dan perkongsian untuk semua dengan fokus khusus kepada pendidikan di Malaysia.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -
error: Content is protected !!