27.3 C
Kuala Lumpur
Isnin, Disember 4, 2023

FB

Ringkasan pembukaan sekolah 2021 mengikut zon PKP

- Advertisement -

Sesi persekolahan dijadualkan bermula pada 20 Januari pada tahun hadapan.

Sungguhpun demikian, dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) diumumkan di beberapa kawasan, hadir persoalan berkenaan tarikh pembukaan atau kehadiran di sekolah bagi pelajar – pelajar.

Di sini, saya kongsikan ringkasan kepada apa yang diumumkan Menteri Pendidikan Malaysia kelmarin.

1) Di kawasan PKP: Hanya kelas peperiksaan yakni TK5, TK5+, TK6, TK6+ turun ke sekolah. Pelajar Sekolah Rendah dan kelas Sekolah Menengah perlu belajar dari rumah.
2) Di kawasan PKPB/PKPP: Kehadiran bersemuka diadakan bagi semua pelajar Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah bermula 20 Jan 2021.  Pengecualian diberikan kepada pelajar Tingakatan 2 dan Tingkatan 3 yang akan belajar dari rumah seperti dijadualkan sebelum ini.
Bagi kawasan zon PKPB di Sarawak, seperti zon Kuching (Kuching, Samarahan, Serian), Sibu (Sarikei dan Sibu) dan Miri, ketetapan kemasukan semula ke sekolah adalah mengikut kawasan PKPB.
Anda boleh melihat info grafik lebih jelas dibawah.
Diharapkan penerangan saya membantu.

Tentang PendidikanMalaysia.my

PendidikanMalaysia.my merupakan satu laman komuniti berkaitan pendidikan yang berkongsi informasi dan bahan berkenaan pendidikan di Malaysia.

Sila LIKE dan FOLLOW kami di Facebook untuk perkongsian terbaharu berkenaan Pendidikan di Malaysia.

Anda juga boleh menghubungi kami untuk menghantar bahan untuk dikongsikan kepada semua pembaca kami melalui email hello@pendidikanmalaysia.my atau dengan menghantar pesanan di laman Facebook kami.

PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber untuk guru, pelajar dan ibu bapa di Malaysia yang dibangunkan untuk memudahkan perkongsian bahan dan juga maklumat berkaitan sistem pendidikan Malaysia.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -
error: Content is protected !!