29.3 C
Kuala Lumpur
Isnin, Mei 20, 2024

FB

186 projek menaik taraf sekolah daif di Sarawak lulus

- Advertisement -

PETALING JAYA – Kerajaan telah meluluskan 186 projek menaik taraf dan pembangunan semula sekolah daif di Sarawak dengan kos berjumlah RM1.579 bilion bagi tahun 2019 sehingga tahun 2021.

Timbalan Menteri Pendidikan II, Datuk Mohamad Alamin berkata, sejumlah 75 projek telah diluluskan untuk pelaksanaan projek berkenaan dengan kos berjumlah RM827.1 juta bagi tahun 2019.

“Sehingga 22 September lalu, sebanyak 29 projek telah siap dibina, 41 projek sedang dalam pembinaan manakala lima projek lagi dalam fasa pra bina dengan perbelanjaan berjumlah RM168.45 juta.

“Kementerian Pendidikan telah mendapat kelulusan sebanyak 59 projek dengan kos berjumlah RM402.71 juta bagi tahun 2021 dengan kesemua projek masih pada peringkat pra bina dan tiada perbelanjaan dibuat setakat ini,” katanya pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Chong Chieng Jen (PH-Stampin) berhubung berapa banyak sekolah daif di Sarawak telah dinaik taraf dan dipulihkan dari 2019 hingga 2021 serta status pelaksanaan dan perbelanjaan projek-projek terlibat.

Mohamad berkata, seramai 4,027 murid telah mendapat manfaat daripada 29 projek naik taraf dan pembangunan semula sekolah daif yang telah siap.

Tambahnya, dijangka seramai 32,141 murid lagi akan menerima manfaat daripada 157 projek yang masih dalam peringkat pembinaan dan pra bina.

BACA BERITA PENUH DI KOSMO

Tentang PendidikanMalaysia.my

PendidikanMalaysia.my merupakan satu laman komuniti berkaitan pendidikan yang berkongsi informasi dan bahan berkenaan pendidikan di Malaysia.

Jika anda ingin berkongsi bahan, hubungi kami di Facebook dan kami berbesar hati berkongsi bahan anda di sini.

Sila LIKE dan FOLLOW kami di Facebook untuk perkongsian terbaharu berkenaan Pendidikan di Malaysia.

Anda juga boleh menghubungi kami untuk menghantar bahan untuk dikongsikan kepada semua pembaca kami melalui email he***@pe****************.my atau dengan menghantar pesanan di laman Facebook kami.

PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber, berita dan perkongsian untuk semua dengan fokus khusus kepada pendidikan di Malaysia.

Related Articles

9 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -
error: Content is protected !!