25 C
Kuala Lumpur
Rabu, Disember 6, 2023

FB

Hampir 10,000 dapat semua A dalam SPM 2021

- Advertisement -

PUTRAJAYA – Seramai 9,696 calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 mendapat gred A dalam semua mata pelajaran.

Menurut Ketua Pengarah Pendidikan, Datuk Nor Zamani Abdol Hamid, ia merangkumi 2.54 peratus daripada 407,097 calon yang menduduki peperiksaan tersebut.

Selain itu, seramai 71,842 pelajar, atau 18.80 peratus, memperoleh keputusan sekurang-kurangnya kepujian, 129,796 calon (33.96 peratus) mendapat keputusan lulus dan 125,454 calon mendapat sekurang-kurangnya gagal satu mata pelajaran.

Daripada jumlah calon yang menduduki peperiksaan itu, seramai 43,703 calon, bersamaan 11.44 peratus, memperoleh keputusan kombinasi gred dan 1,655 calon, atau 0.43 peratus, memperoleh keputusan semua gagal.

Nor Zamani berkata, Gred Purata Nasional (GPN) bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi 2021 menurun sebanyak 0.6 peratus kepada 4.86 peratus.

BACA BERITA PENUH DI MG

Tentang PendidikanMalaysia.my

PendidikanMalaysia.my merupakan satu laman komuniti berkaitan pendidikan yang berkongsi informasi dan bahan berkenaan pendidikan di Malaysia.

Jika anda ingin berkongsi bahan, hubungi kami di Facebook dan kami berbesar hati berkongsi bahan anda di sini.

Sila LIKE dan FOLLOW kami di Facebook untuk perkongsian terbaharu berkenaan Pendidikan di Malaysia.

Anda juga boleh menghubungi kami untuk menghantar bahan untuk dikongsikan kepada semua pembaca kami melalui email hello@pendidikanmalaysia.my atau dengan menghantar pesanan di laman Facebook kami.

PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber untuk guru, pelajar dan ibu bapa di Malaysia yang dibangunkan untuk memudahkan perkongsian bahan dan juga maklumat berkaitan sistem pendidikan Malaysia.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -
error: Content is protected !!