27.7 C
Kuala Lumpur
Isnin, Jun 10, 2024

FB

Kerajaan sasar 70 peratus pelatih TVET menjadi pekerja mahir

- Advertisement -

SHAH ALAM: Kerajaan menyasarkan 70 peratus daripada keseluruhan pelatih Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) menjadi pekerja mahir dalam tempoh enam tahun bermula tahun lalu hingga 2025.

Timbalan Menteri Pendidikan I, Datuk Dr. Mah Hang Soon berkata, beliau optimis sasaran tersebut dapat dicapai setelah melihat semakin ramai belia Malaysia yang mahu menceburi bidang ini.

“Kita juga menyasarkan 20 peratus pelatih daripada 87 kolej vokasional seluruh negara dapat melanjutkan pendidikan ke mana-mana universiti tempatan manakala 10 peratus lagi menjadi usahawan.

“Sukacita ingin memaklumkan bahawa sehingga 31 Oktober lalu, 98.29 peratus pelatih TVET yang berjaya menamatkan pengajian mereka di kolej sama ada menjadi pekerja mahir, melanjutkan pengajian dan menceburi bidang perniagaan,” katanya.

BACA BERITA PENUH DI UTUSAN

Tentang PendidikanMalaysia.my

PendidikanMalaysia.my merupakan satu laman komuniti berkaitan pendidikan yang berkongsi informasi dan bahan berkenaan pendidikan di Malaysia.

Jika anda ingin berkongsi bahan, hubungi kami di Facebook dan kami berbesar hati berkongsi bahan anda di sini.

Sila LIKE dan FOLLOW kami di Facebook untuk perkongsian terbaharu berkenaan Pendidikan di Malaysia.

Anda juga boleh menghubungi kami untuk menghantar bahan untuk dikongsikan kepada semua pembaca kami melalui email hello@pendidikanmalaysia.my atau dengan menghantar pesanan di laman Facebook kami.

PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber, berita dan perkongsian untuk semua dengan fokus khusus kepada pendidikan di Malaysia.

Related Articles

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -
error: Content is protected !!