29.3 C
Kuala Lumpur
Isnin, Mei 20, 2024

FB

KPM ikut tiga syarat pertukaran guru dibuat

- Advertisement -

KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menetapkan tiga prinsip asas pertukaran guru, iaitu kekosongan jawatan, keperluan opsyen serta kepentingan dan keperluan perkhidmatan.

Timbalan Menterinya, Senator Dato’ Dr Mah Hang Soon, berkata KPM juga mengeluarkan Surat Pekeliling Ikhtisas bersama Garis Panduan Permohonan Pertukaran Pegawai Perkhidmatan Pendidikan di Sekolah dan Kolej Vokasional untuk memastikan urusan pertukaran guru dapat dilaksanakan dengan lebih teratur dan berkesan.

Katanya, KPM turut membuat penambahbaikan dalam garis panduan itu seperti permohonan pertukaran dibuka sepanjang tahun dan tempoh sah permohonan adalah satu tahun dari tarikh permohonan.

“Permohonan dalam talian pula dibuka kepada semua kumpulan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP), manakala kelulusan pertukaran dilaksanakan sepanjang tahun bagi penyandang jawatan Pengetua atau Guru Besar, Penolong Kanan, Guru Kanan Mata Pelajaran dan Guru Tingkatan 6.

“Kelulusan pertukaran bagi PPP lain dilaksanakan mengikut sesi penggal persekolahan,” katanya menjawab soalan lisan Wan Hassan Mohd Ramli (PAS-Dungun) di Dewan Rakyat, hari ini.

Dalam soalannya, Wan Hassan meminta Menteri Pendidikan menyatakan rancangan KPM untuk memudahkan urusan permohonan guru yang memohon pertukaran tempat berkhidmat, terutama kepada yang telah lama berkhidmat di Sabah dan Sarawak.

BACA BERITA PENUH DI HARAKAH DAILY

Tentang PendidikanMalaysia.my

PendidikanMalaysia.my merupakan satu laman komuniti berkaitan pendidikan yang berkongsi informasi dan bahan berkenaan pendidikan di Malaysia.

Jika anda ingin berkongsi bahan, hubungi kami di Facebook dan kami berbesar hati berkongsi bahan anda di sini.

Sila LIKE dan FOLLOW kami di Facebook untuk perkongsian terbaharu berkenaan Pendidikan di Malaysia.

Anda juga boleh menghubungi kami untuk menghantar bahan untuk dikongsikan kepada semua pembaca kami melalui email he***@pe****************.my atau dengan menghantar pesanan di laman Facebook kami.

PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber, berita dan perkongsian untuk semua dengan fokus khusus kepada pendidikan di Malaysia.

Related Articles

4 COMMENTS

  1. Good day! Do you know if they make any plugins to help
    with SEO? I’m trying to get my blog to rank for
    some targeted keywords but I’m not seeing very good success.

    If you know of any please share. Appreciate it! You can read similar text here:
    Backlinks List

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -
error: Content is protected !!