24.7 C
Kuala Lumpur
Rabu, Disember 6, 2023

FB

KPM ikut tiga syarat pertukaran guru dibuat

- Advertisement -

KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menetapkan tiga prinsip asas pertukaran guru, iaitu kekosongan jawatan, keperluan opsyen serta kepentingan dan keperluan perkhidmatan.

Timbalan Menterinya, Senator Dato’ Dr Mah Hang Soon, berkata KPM juga mengeluarkan Surat Pekeliling Ikhtisas bersama Garis Panduan Permohonan Pertukaran Pegawai Perkhidmatan Pendidikan di Sekolah dan Kolej Vokasional untuk memastikan urusan pertukaran guru dapat dilaksanakan dengan lebih teratur dan berkesan.

Katanya, KPM turut membuat penambahbaikan dalam garis panduan itu seperti permohonan pertukaran dibuka sepanjang tahun dan tempoh sah permohonan adalah satu tahun dari tarikh permohonan.

“Permohonan dalam talian pula dibuka kepada semua kumpulan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP), manakala kelulusan pertukaran dilaksanakan sepanjang tahun bagi penyandang jawatan Pengetua atau Guru Besar, Penolong Kanan, Guru Kanan Mata Pelajaran dan Guru Tingkatan 6.

“Kelulusan pertukaran bagi PPP lain dilaksanakan mengikut sesi penggal persekolahan,” katanya menjawab soalan lisan Wan Hassan Mohd Ramli (PAS-Dungun) di Dewan Rakyat, hari ini.

Dalam soalannya, Wan Hassan meminta Menteri Pendidikan menyatakan rancangan KPM untuk memudahkan urusan permohonan guru yang memohon pertukaran tempat berkhidmat, terutama kepada yang telah lama berkhidmat di Sabah dan Sarawak.

BACA BERITA PENUH DI HARAKAH DAILY

Tentang PendidikanMalaysia.my

PendidikanMalaysia.my merupakan satu laman komuniti berkaitan pendidikan yang berkongsi informasi dan bahan berkenaan pendidikan di Malaysia.

Jika anda ingin berkongsi bahan, hubungi kami di Facebook dan kami berbesar hati berkongsi bahan anda di sini.

Sila LIKE dan FOLLOW kami di Facebook untuk perkongsian terbaharu berkenaan Pendidikan di Malaysia.

Anda juga boleh menghubungi kami untuk menghantar bahan untuk dikongsikan kepada semua pembaca kami melalui email hello@pendidikanmalaysia.my atau dengan menghantar pesanan di laman Facebook kami.

PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber untuk guru, pelajar dan ibu bapa di Malaysia yang dibangunkan untuk memudahkan perkongsian bahan dan juga maklumat berkaitan sistem pendidikan Malaysia.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -
error: Content is protected !!