29.4 C
Kuala Lumpur
Jumaat, Jun 24, 2022

FB

Pepias mahu KPM mudahkan tugas guru laksana pentaksiran

KUALA LUMPUR – Persatuan Pelajar Islam Selangor Darul Ehsan (Pepias) yakin pemansuhan PT3 sebagai salah satu langkah awal untuk negara untuk keluar daripada pembelajaran berorientasi peperiksaan.

Menyifatkan keputusan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) itu sebagai langkah baik, Presiden Pepias, Muhammad Zakir Abdul Razak berkata, para pelajar sepatutnya perlu diberi ruang sebesarnya untuk membina keupayaan diri berdasarkan potensi masing-masing.

Malah, beliau percaya jika proses ini diperkasakan, negara bakal melahirkan generasi yang lebih berupaya dan berkarakter.

”Pepias melihat ini sebagai salah satu usaha negara untuk keluar daripada pembelajaran yang berdasarkan peperiksaan kerana pendidikan bukanlah semata mendapatkan gred dan markah. Pendidikan yang sebenar adalah membina karakter dan insaniah dalam diri setiap pelajar,” katanya dalam kenyataan di sini.

Menurutnya, selama ini, kebanyakan guru akan menumpukan perhatian terhadap persiapan peperiksaan besar termasuk mempersiapkan murid-murid.

BACA BERITA PENUH DI MG.

Tentang PendidikanMalaysia.my

PendidikanMalaysia.my merupakan satu laman komuniti berkaitan pendidikan yang berkongsi informasi dan bahan berkenaan pendidikan di Malaysia.

Jika anda ingin berkongsi bahan, hubungi kami di Facebook dan kami berbesar hati berkongsi bahan anda di sini.

Sila LIKE dan FOLLOW kami di Facebook untuk perkongsian terbaharu berkenaan Pendidikan di Malaysia.

Anda juga boleh menghubungi kami untuk menghantar bahan untuk dikongsikan kepada semua pembaca kami melalui email hello@pendidikanmalaysia.my atau dengan menghantar pesanan di laman Facebook kami.

PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber untuk guru, pelajar dan ibu bapa di Malaysia yang dibangunkan untuk memudahkan perkongsian bahan dan juga maklumat berkaitan sistem pendidikan Malaysia.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -