31.5 C
Kuala Lumpur
Isnin, Disember 4, 2023

FB

Format Pentaksiran SPM Mulai Tahun 2021

- Advertisement -

Pelajar Tingkatan Lima pada tahun 2021 yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan menggunakan Format Pentaksiran SPM mulai Tahun 2021.

Format baharu ini diperkenalkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bagi penyelarasan subjek mata pelajaran baharu di bawah Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM).

Intipati perubahan format pentaksiran 2021

Format baharu ini mengandungi beberapa perubahan.

Bermula tahun 2020, pelajar Tingkatan Empat akan menggunakan pakej mata pelajaran Sains, Teknologi, Kejuruteraan, dan Matematik (STEM) serta Pakej Sastera dan Kemanusiaan yang baru bagi menggantikan aliran sains dan sastera yang dimansuhkan.

Maka, pelajar Tingkatan Empat pada tahun 2020 akan menduduki peperiksaan SPM pada tahun 2021 (kini 2022) dengan menggunakan format baharu.

Muat turun format pentaksiran SPM Mulai Tahun 2021

Di bawah dikongsikan format baharu SPM beserta manual pentaksiran bermula tahun 2021 sebagai rujukan semua terutamanya kepada pelajar, ibu bapa dan guru-guru.

Tentang PendidikanMalaysia.my

PendidikanMalaysia.my merupakan satu laman komuniti berkaitan pendidikan yang berkongsi informasi dan bahan berkenaan pendidikan di Malaysia.

Jika anda ingin berkongsi bahan, hubungi kami di Facebook dan kami berbesar hati berkongsi bahan anda di sini.

Sila LIKE dan FOLLOW kami di Facebook untuk perkongsian terbaharu berkenaan Pendidikan di Malaysia.

Anda juga boleh menghubungi kami untuk menghantar bahan untuk dikongsikan kepada semua pembaca kami melalui email hello@pendidikanmalaysia.my atau dengan menghantar pesanan di laman Facebook kami.

PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber untuk guru, pelajar dan ibu bapa di Malaysia yang dibangunkan untuk memudahkan perkongsian bahan dan juga maklumat berkaitan sistem pendidikan Malaysia.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -
error: Content is protected !!