27.3 C
Kuala Lumpur
Selasa, Disember 5, 2023

FB

Kelas peperiksaan awam turun sekolah dahulu

- Advertisement -

Sekolah di Malaysia akan mengamalkan penjarakan sosial apabila ianya dibuka semula kelak.

Menurut Menteri Kanan (Pendidikan), Dr Mohd Radzi Jidin, hanya kelas peperiksaan awam, yakni Tingkatan 5 dan Tingkata 6 Atas akan turun dahulu apabila sekolah dibuka semula.

Sekolah – sekolah apabila dibuka diminta wajib untuk mematuhi garis panduan yang akan ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi amalan kebersihan dan penjarakan sosial.

Beliau turut menyatakan bahawa sesi pengajaran dan pembelajaran kini masih berjalan seperti yang dijadualkan di dalam takwin persekolahan.

Tambah Radzi, KPM akan memastikan pelajar, khususnya pelajar peperiksaan awam, mempunyai cukup ruang dan peluang untuk bersedia untuk peperiksaan awam.

Peperiksaan SPM dan setaraf dengannya akan dibuat pada awal penggal tahun 2021.

Radzi juga turut memaklumkan bahawa pihak KPM akan memaklumkan pembukaan sekolah dua minggu sebelum mengarahkan sekolah dibuka.

Tentang PendidikanMalaysia.my

PendidikanMalaysia.my merupakan satu laman komuniti berkaitan pendidikan yang berkongsi informasi dan bahan berkenaan pendidikan di Malaysia.

Sila LIKE dan FOLLOW kami di Facebook untuk perkongsian terbaharu berkenaan Pendidikan di Malaysia.

Anda juga boleh menghubungi kami untuk menghantar bahan untuk dikongsikan kepada semua pembaca kami melalui email hello@pendidikanmalaysia.my atau dengan menghantar pesanan di laman Facebook kami.

PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber untuk guru, pelajar dan ibu bapa di Malaysia yang dibangunkan untuk memudahkan perkongsian bahan dan juga maklumat berkaitan sistem pendidikan Malaysia.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -
error: Content is protected !!