25.5 C
Kuala Lumpur
Sabtu, Julai 20, 2024

FB

Kerajaan perinci cadangan naik taraf kelayakan akademik guru Tabika

- Advertisement -

PUTRAJAYA – Satu cadangan untuk menaiktaraf kelayakan pendidikan guru Taman Bimbingan Kanak-Kanak (Tabika) Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) akan dibawa Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) kepada kerajaan.

Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, cadangan itu difikirkan wajar bertujuan memberi satu lonjakan baharu dalam pendidikan Tadika Kemas.

“Naik taraf guru Tadika Kemas ini penting dan selaras dengan perkembangan semasa kanak-kanak kerana kebanyakkan Tadika di luar juga sudah menggunakan khidmat guru berkelulusan ijazah,” katanya pada sidang media selepas menyampaikan amanat tahun baharu 2022 di Kementerian Pembangunan Luar Bandar hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri I, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad, Timbalan Menteri II, Datuk Hasbi Habibollah dan Ketua Setiausaha KPLB, Datuk Ramlan Harun.

Tambah Mahdzir, setakat ini sejumlah 11,000 guru direkodkan mengajar di Tadika KEMAS berkelulusan diploma dan dicadangkan ditingkatkan pendidikan ke taraf ijazah.

BACA BERITA PENUH DI MG

Tentang PendidikanMalaysia.my

PendidikanMalaysia.my merupakan satu laman komuniti berkaitan pendidikan yang berkongsi informasi dan bahan berkenaan pendidikan di Malaysia.

Jika anda ingin berkongsi bahan, hubungi kami di Facebook dan kami berbesar hati berkongsi bahan anda di sini.

Sila LIKE dan FOLLOW kami di Facebook untuk perkongsian terbaharu berkenaan Pendidikan di Malaysia.

Anda juga boleh menghubungi kami untuk menghantar bahan untuk dikongsikan kepada semua pembaca kami melalui email hello@pendidikanmalaysia.my atau dengan menghantar pesanan di laman Facebook kami.

PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber, berita dan perkongsian untuk semua dengan fokus khusus kepada pendidikan di Malaysia.

Related Articles

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -
error: Content is protected !!