26.8 C
Kuala Lumpur
Rabu, Disember 6, 2023

FB

Kolej Al-Quran Terengganu bakal siap dalam dua tahun

- Advertisement -

Sebuah kampus bagi Kolej Al-Quran Terengganu akan dibina di Dungun, Terengganu dengan harapan ianya akan menjadi perintis kepada mewujudkan sebuah hub pendidikan Islam terunggul di Malaysia.

BERNAMA melaporkan bahawa kolej yang dicadangkan bernilai RM370 juta untuk dibina dan cadangan pembinaan Kolej Al-Quran Terengganu (KQT) telah dibuat Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Samsuri Mokhtar.

Menurut laporan sama, kolej tersebut akan dibina di atas sebidang tanah berkeluasan 121 hektar di Durian Mentangau dan pembinaannya dijangka siap dalam dua tahun.

Pembinaan KQT dilaporkan kini di peringkat tender dan kerja pembinaan dijangka akan bermula tahun hadapan.

Apabila siap, fasa pertama pengambilan bahi penuntut di kolej berkenaan akan melibatkan seramai 1,000 pelajar, dengan kolej berkenaan dijangka mampu menampung 3,000 penuntut kelak.

Menurut Ahmad Samsuri pembinaan kampus itu bertujuan mewujudkan kembali institusi pengajian tinggi (IPT) Islam milik kerajaan negeri sebagai ganti kepada Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin (KUSZA) yang menjadi kebanggaan negeri suatu masa dahulu.

Tentang PendidikanMalaysia.my

PendidikanMalaysia.my merupakan satu laman komuniti berkaitan pendidikan yang berkongsi informasi dan bahan berkenaan pendidikan di Malaysia.

Jika anda ingin berkongsi bahan, hubungi kami di Facebook dan kami berbesar hati berkongsi bahan anda di sini. Dapatkan juga buku rujukan Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah di sini.

Sila LIKE dan FOLLOW kami di Facebook untuk perkongsian terbaharu berkenaan Pendidikan di Malaysia.
Anda juga boleh menghubungi kami untuk menghantar bahan untuk dikongsikan kepada semua pembaca kami melalui email hello@pendidikanmalaysia.my atau dengan menghantar pesanan di laman Facebook kami.
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber untuk guru, pelajar dan ibu bapa di Malaysia yang dibangunkan untuk memudahkan perkongsian bahan dan juga maklumat berkaitan sistem pendidikan Malaysia.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -
error: Content is protected !!