25.5 C
Kuala Lumpur
Sabtu, Julai 20, 2024

FB

KPM akan sediakan bank soalan

- Advertisement -

PUTRAJAYA: Bermula tahun ini, sekolah rendah dan menengah akan melaksanakan pentaksiran sumatif melalui Ujian Akhir Sesi Akademik, dengan bank soalan disediakan Kementerian Pendidikan (KPM).

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin, berkata pendekatan baharu itu membolehkan penilaian ke atas murid dilaksanakan mengikut tahun dan tingkatan, sekali gus memperkasa Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS), selepas Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) dimansuhkan.

Beliau berkata, ujian itu membabitkan murid Tahun Empat, Lima dan Enam bagi sekolah rendah serta Tingkatan Satu, Dua dan Tiga bagi sekolah menengah.

Katanya, KPM akan menyediakan bank soalan bagi lima mata pelajaran untuk murid sekolah rendah, iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains dan Sejarah, manakala soalan mata pelajaran lain akan disediakan guru.

BACA BERITA PENUH DI BHARIAN.

Tentang PendidikanMalaysia.my

PendidikanMalaysia.my merupakan satu laman komuniti berkaitan pendidikan yang berkongsi informasi dan bahan berkenaan pendidikan di Malaysia.

Jika anda ingin berkongsi bahan, hubungi kami di Facebook dan kami berbesar hati berkongsi bahan anda di sini.

Sila LIKE dan FOLLOW kami di Facebook untuk perkongsian terbaharu berkenaan Pendidikan di Malaysia.

Anda juga boleh menghubungi kami untuk menghantar bahan untuk dikongsikan kepada semua pembaca kami melalui email hello@pendidikanmalaysia.my atau dengan menghantar pesanan di laman Facebook kami.

PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber, berita dan perkongsian untuk semua dengan fokus khusus kepada pendidikan di Malaysia.

Related Articles

1 COMMENT

Comments are closed.

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -
error: Content is protected !!