29.3 C
Kuala Lumpur
Isnin, Mei 20, 2024

FB

KPM ambil 18,702 guru dalam program pengambilan khas

- Advertisement -

PETALING JAYA – Kementerian Pendidikan (KPM) mengumumkan program pengambilan khas secara one-off melibatkan 18,702 Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41 bagi menyelesaikan masalah kekurangan guru di negara ini.

Menteri Kanan (Pendidikan), Datuk Dr. Radzi Jidin berkata, iklan pengambilan khas tersebut akan dikeluarkan pada 7 Julai depan dengan penempatan secara berperingkat akan bermula pada Oktober 2021.

“Pengambilan besar-besaran ini adalah usaha KPM untuk mencapai apa yang telah diletakkan dan dirancang di bawah Pelan Pemulihan Negara dengan cabaran utama kita untuk membawa keluar negara dalam konteks Covid-19 dalam sektor pendidikan.

“Justeru dengan pengambilan ini maka kita dapat mengurangkan beban khususnya di sekolah-sekolah yang mengalami masalah kekurangan guru pada waktu ini,” katanya kepada pemberita dalam sidang akhbar secara maya di sini hari ini.

Beliau berkata, empat negeri yang berdepan masalah kekurangan guru yang tinggi pada tahun ini ialah Sabah, Sarawak, Selangor dan Johor dengan keutamaan penempatan akan diberi kepada sekolah-sekolah di negeri berkenaan.

BACA BERITA PENUH DI KOSMO.

PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber, berita dan perkongsian untuk semua dengan fokus khusus kepada pendidikan di Malaysia.

Related Articles

3 COMMENTS

  1. Hi! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my website to rank for some targeted
    keywords but I’m not seeing very good success. If you know
    of any please share. Thank you! You can read similar art
    here: GSA Verified List

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -
error: Content is protected !!