25.4 C
Kuala Lumpur
Sabtu, Disember 9, 2023

FB

KPM ambil 18,702 guru dalam program pengambilan khas

- Advertisement -

PETALING JAYA – Kementerian Pendidikan (KPM) mengumumkan program pengambilan khas secara one-off melibatkan 18,702 Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41 bagi menyelesaikan masalah kekurangan guru di negara ini.

Menteri Kanan (Pendidikan), Datuk Dr. Radzi Jidin berkata, iklan pengambilan khas tersebut akan dikeluarkan pada 7 Julai depan dengan penempatan secara berperingkat akan bermula pada Oktober 2021.

“Pengambilan besar-besaran ini adalah usaha KPM untuk mencapai apa yang telah diletakkan dan dirancang di bawah Pelan Pemulihan Negara dengan cabaran utama kita untuk membawa keluar negara dalam konteks Covid-19 dalam sektor pendidikan.

“Justeru dengan pengambilan ini maka kita dapat mengurangkan beban khususnya di sekolah-sekolah yang mengalami masalah kekurangan guru pada waktu ini,” katanya kepada pemberita dalam sidang akhbar secara maya di sini hari ini.

Beliau berkata, empat negeri yang berdepan masalah kekurangan guru yang tinggi pada tahun ini ialah Sabah, Sarawak, Selangor dan Johor dengan keutamaan penempatan akan diberi kepada sekolah-sekolah di negeri berkenaan.

BACA BERITA PENUH DI KOSMO.

PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber untuk guru, pelajar dan ibu bapa di Malaysia yang dibangunkan untuk memudahkan perkongsian bahan dan juga maklumat berkaitan sistem pendidikan Malaysia.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -
error: Content is protected !!