25.7 C
Kuala Lumpur
Jumaat, Jun 21, 2024

FB

KPM mahu tanah sekolah dipindah milik kepada JKPTG

- Advertisement -

Kementerian Pendidikan (KPM) sedang berusaha untuk melaksanakan proses “pemutihan” atau memindah milik tanah sekolah daripada kerajaan negeri kepada Jabatan Ketua Pengarah Tanah dan Galian (JKPTG).

Menurut laporan Awani, proses ini adalah bagi memudahkan perancangan masa depan infrastruktur sekolah terlibat.

Menteri Kanan Pendidikan Datuk Radzi Jidin dipetik berkata bahawa faktor utama yang menyebabkan usaha menaik taraf sekolah yang mempunyai bangunan daif sukar adalah keranan wujudnya status tanah yang belum dimiliki JKPTG.

Ini menyebabkan pembinaan bangunan baharu tidak dapat dilaksanakan kata Radzi.

Tentang PendidikanMalaysia.my

PendidikanMalaysia.my merupakan satu laman komuniti berkaitan pendidikan yang berkongsi informasi dan bahan berkenaan pendidikan di Malaysia.

Jika anda ingin berkongsi bahan, hubungi kami di Facebook dan kami berbesar hati berkongsi bahan anda di sini. Dapatkan juga buku rujukan Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah di sini.

Sila LIKE dan FOLLOW kami di Facebook untuk perkongsian terbaharu berkenaan Pendidikan di Malaysia.

Anda juga boleh menghubungi kami untuk menghantar bahan untuk dikongsikan kepada semua pembaca kami melalui email hello@pendidikanmalaysia.my atau dengan menghantar pesanan di laman Facebook kami.

PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber, berita dan perkongsian untuk semua dengan fokus khusus kepada pendidikan di Malaysia.

Related Articles

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -
error: Content is protected !!