27.3 C
Kuala Lumpur
Isnin, Disember 4, 2023

FB

Purata kemasukan IPT tahunan tidak sampai 50 peratus

- Advertisement -

PETALING JAYA: Purata tahunan kemasukan pelajar institut pengajian tinggi (IPT) baik daripada institusi awam mahu pun swasta masih belum mencapai 50 peratus.

Presiden Persatuan Kebangsaan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) Bumiputera Malaysia (PKIBM) Amir Hamzah Md. Isa berkata, salah satu faktor mengapa peratusan kemasukan itu berada di tahap rendah adalah disebabkan ada lepasan sekolah yang terus terjun ke alam pekerjaan.

Katanya, kerajaan sebelum ini menyasarkan kemasukan pelajar sebanyak 55 peratus menjelang tahun 2025 namun purata tahunan dijangka mencatatkan peratusan lebih rendah ekoran pandemik Covid-19.

“Walaupun dalam tempoh pandemik ini ramai lepasan sekolah yang bersemangat merancang hala tuju pengajian mereka, hakikatnya jumlah kemasukan pelajar makin berkurangan. Kadar peratusan secara purata hanya sekitar 46 hingga 48 peratus setiap tahun.

“Sedangkan di negara-negara lain, ada yang mencapai peratusan sehingga 70 ke 80 peratus, tapi kita tak sampai 50 peratus. Bumiputera pun hanya sekitar 28 peratus. Antara sebab kurang kemasukan pelajar ke IPT adalah ada yang masuk terus ke sektor pekerjaan,” katanya dalam sidang media secara maya.

Pada masa sama, Amir turut mendedahkan peratusan pengambilan pelajar di IPTS merosot antara 30 hingga 60 peratus disebabkan Covid-19.

BACA BERITA PENUH DI UTUSAN MALAYSIA

PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia
PendidikanMalaysia.my adalah sebuah laman sumber untuk guru, pelajar dan ibu bapa di Malaysia yang dibangunkan untuk memudahkan perkongsian bahan dan juga maklumat berkaitan sistem pendidikan Malaysia.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PAUTAN PANTAS

- Advertisement -

Latest Articles

- Advertisement -
error: Content is protected !!